Burgemeester Dennis Fransen geeft uitleg

Burgemeester Dennis Fransen geeft uitleg

Om de burgers van Pelt te informeren heeft de burgemeester Dennis Fransen een bericht geplaatst op Facebook. Op de website van de gemeente vonden we nog geen nieuwsbericht, dus informeren we iedereen hier over het bericht.

Kopie van het originele bericht met als titel: ⁉️𝗢𝗽𝗲𝗻𝗯𝗮𝗮𝗿 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸 𝘄𝗶𝗻𝗱𝗺𝗼𝗹𝗲𝗻𝘀 𝗡𝗼𝗹𝗶𝗺𝗽𝗮𝗿𝗸 💡

Ik informeer jullie graag over het gemeentelijk standpunt met betrekking tot het windmolenproject Nolimpark, waarvoor het openbaar onderzoek sinds deze week loopt.
👉 Wat? Er werden 4 vragen ingediend voor in totaal 5 windmolens op het Nolimpark in Pelt. De beoordeling van de omgevingsvergunning zal gebeuren door de Vlaamse minister van Omgeving.
👉 De rol van Gemeente Pelt? Pelt moet als gemeentelijke overheid het openbaar onderzoek organiseren. Dit loopt van 8 december tot en met 6 januari. De gemeente zal in de procedure enkel een (niet-bindend) advies geven aan de Vlaamse minister rekening houdende met omgevingsfactoren en mogelijke bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
😲 Waarom loopt het openbaar onderzoek tijdens de kerstperiode? Hierop hebben wij geen impact. De start en einde van het openbaar onderzoek wordt bepaald door het moment waarop een vergunningsaanvraag volledig en ontvankelijk wordt ingediend. Wel is het onze taak om omwonenden binnen de 100 meter aan te schrijven en algemene communicatie uit te sturen zodra wij bericht krijgen over de start van het openbaar onderzoek.
⚠️ Het volledige dossier kan worden ingekeken via https://www.vlaanderen.be/omgevingsvergunning en bij de gemeente Pelt. Bezwaren kunnen digitaal worden ingediend voor 6 januari of tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis.
💚 Is groene energie belangrijk voor Pelt? We willen dat Pelt een duurzame gemeente is, waar ook groene stroom deel van uitmaakt. Dit wil echter niet zeggen dat windmolens op eender welke plek kunnen worden geplaatst. Belangrijk voor ons is dat dit gebeurt met respect voor de omgevingsfactoren, omwonenden en andere factoren.
🤝Steeds zijn voor Pelt de volgende punten essentieel geweest:
1. Optimalisatie van de windenergie
2. Optimaal ruimtelijke inplanting van de windturbines
3. Milieuhygiënische optimalisatie van de windturbines
4. Ontwikkeling van een coöperatief businessmodel: niet enkel de lasten, maar ook lusten voor de Peltenaar.
5. Open communicatie en draagvlak naar inwoners
👂 Persoonlijk vind ik de éénzijdige manier waarop de aanvraag nu wordt ingediend vooral op dit laatste vlak problematisch. Daarnaast is ook iedere mogelijkheid tot coöperatie weggevallen. Na de eerste informatievergadering van maart 2024 ontving ik heel wat terechte bezorgdheden van omwonenden van Overpelt-Fabriek, Holheide, Neerpelt-centrum... Wij namen initiatief om de bedrijven te contacteren en hen aan te manen om te zoeken naar draagvlak. Daarnaast hebben wij als gemeente een onafhankelijke en neutrale technisch raadsman aangesteld om ons te adviseren. Wij vroegen de bedrijven:
1. Om bijkomende geluidsmetingen uit te voeren (dit gebeurde)
2. Om hierover helder te communiceren.
3. Om een bijkomend infomoment te organiseren én de aanvraag (die intussen werd ingediend) in te trekken. Je gaat immers niet praten met de revolver op tafel.
👎 Dit laatste punt gebeurde helaas niet. Er was bij de aanvragers geen intentie om de vergunningsaanvragen in te trekken, waardoor de omgevingsvergunningsprocedure loopt.
👉 What's next? Het openbaar onderzoek loopt tot 6 januari. Als schepencollege zullen wij in de loop van januari een advies uitbrengen over de vier aanvragen, rekening houdende met alle bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek en met de ruimtelijke impact. Nadien zal de beslissing liggen bij de minister van Omgeving.
❓ Inhoudelijke vragen kunnen best rechtstreeks gericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Contact

Ongeldige invoer
Laten we onze krachten bundelen

tegen meer windmolens in onze LEEFOMGEVING.