Online uw bezwaarschrift indienen

Om het de burgers gemakkelijk te maken bieden we u aan om het bezwaarschrift on-line in te vullen. U leest de tekst hieronder en wanneer u het er mee eens bent, dan vult u uw gegevens helemaal onderaan in, zet on-line uw handtekening en verstuurd het geheel. U ontvangt dan een kopie in uw mailbox en wij zorgen dat uw bezwaarschrift wordt ingedient.

Wanneer u liever de tekst wilt downloaden om hem al dan niet aan te passen, ga dan naar het onderwerp bezwaarschrift op deze website.


BEZWAARSCHRIFT


Aan: College van Burgemeester en Schepenen van Pelt
Betreft: Bezwaarschrift tegen de omgevingsvergunning “Windmolens Nolimpark”

Geachte leden van het College,

Ondergetekende, dient hierbij bezwaar in tegen de vergunningsaanvraag voor de plaatsing van vijf windturbines op het industrieterrein Nolimpark, zoals aangevraagd door aanvrager Encon. Ik maak mij ernstige zorgen over de impact van dit project op onze leefkwaliteit en onze omgeving. Hieronder licht ik mijn bezwaren toe.

Heden zijn er 4 windturbines in Pelt. De vergunningsaanvraag van Encon spreekt over 5 bijkomende windturbines, waar Windtorens WT2, WT3a, WT3b, WT4 en WT5 geplaatst worden op de rand van het industrieterrein, tegen woonkernen!

Bezwaren

1. Plaatsing woonwijken

De voorgestelde plaatsing van de windturbines aan de rand van het industrieterrein in plaats van in het midden, versterkt de negatieve impact op woonwijken zoals Tuinwijk, Holheide, Houtmolen en Lommel-Barrier. De locatiekeuze lijkt puur op financiële voordelen voor de aanvrager te zijn gebaseerd, zonder rekening te houden met de belangen van de bewoners.

Daarnaast kunnen door wet- en regelgeving de windturbines niet optimaal worden ingezet. Ze moeten worden uitgeschakeld op momenten dat bepaalde normen overschreden worden. Uit gegevens blijkt dat hierdoor de normen voor het opwekken van een bepaalde hoeveelheid energie die de overheid stelt bij lange niet worden gehaald.

2. Waardedaling van woningen

Het project zal leiden tot een aanzienlijke waardevermindering van woningen in de buurt:
- Binnen 500 meter wordt de waardevermindering geschat op 2-10%.
- Binnen 1 kilometer bedraagt deze 2-5%.
Huiseigenaren worden hiermee financieel benadeeld, terwijl zij geen directe voordelen ondervinden van de opgewekte groene stroom.

3. Geluidsoverlast

De betreffende windturbines met een tiphoogte van 150 meter (WT2, WT3a, WT3b en WT4) en 173 meter (WT5) staan te dicht bij woonwijken. Dit brengt aanzienlijke geluidshinder met zich mee

  • Laagfrequent geluid: De geluidsnormen die in de vergunningsaanvraag worden aangehaald, zijn gebaseerd op piekwaarden en gemiddelden. Ze houden geen rekening met het continue, laagfrequente geluid dat windturbines produceren, wat zeer storend kan zijn. Dit geluid kan niet worden weggenomen, is permanent aanwezig, en is zelfs binnenshuis hoorbaar.
  • Zoef-zoef geluid: De variabele intensiteit van het geluid.
  • Maskerend effect: Natuurlijke geluiden zoals vogelgezang volledig verdwijnen, er is geen stilte meer.
  • Slaapverstoring en gevoel van machteloosheid: Je kan er niets aan doen.

4. Slagschaduw

De turbines zullen aanzienlijke hinder veroorzaken door slagschaduw, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Hoewel de vergunningsaanvraag spreekt over een maximaal aantal uren per jaar, is het voor de directe bewoners praktisch onmogelijk om deze hinder te vermijden zonder verduisterende maatregelen, die extra kosten met zich meebrengen.

Daarnaast kan (slag)schaduw van de windmolens ook gevolgen hebben voor huishoudens met zonnepanelen die op een bepaalde manier geschakeld zijn. Door schaduw op deze panelen wordt de werking ervan, al dan niet volledig, teniet gedaan.

5. Milieueffecten en natuurwaarde

De studie van Encon geeft onvoldoende aandacht aan:

  • Het cumulatieve effect van meerdere turbines op het ecosysteem. 9 windtorens in Pelt!
  • De impact op lokaal aanwezige fauna, zoals vogels en andere beschermde diersoorten.
  • Geluidsnormen +4 dB Daar windtoren staan op 500 met van industriegebied zijn normen van 43 dB ’s nachts en 48 dB overdag van toepassing volgens Encon?!

Voor woonwijken dient ‘s nachts 39 dB en overdag 44 dB van toepassing te zijn als geluidsnorm! Het verschil van 4 dB lijkt klein, maar door de logaritmische schaal betekent dit een geluidsenergie die 2,5 keer krachtiger is. In mensentaal: 39 dB is rustig, 44 dB is aanwezig en merkbaar, te storend om rustig te kunnen slapen.

 

Conclusie en verzoek

Gelet op bovenstaande punten verzoek ik u:

  1. De vergunningsaanvraag van de windmolens in Nolimpark te herzien of tenminste een negatief advies te geven, met name de turbines WT2, WT3a, WT3B, WT4 en WT5, vanwege hun nabijheid tot woonwijken.
  2. Een onafhankelijke herbeoordeling te laten uitvoeren, waarin ook alternatieve locaties (bijvoorbeeld meer centraal op het industrieterrein) worden overwogen.
  3. De bewoners, als direct belanghebbenden, actief te betrekken bij het verdere proces.

Ik verwacht van het College dat het de belangen van zijn inwoners beschermt en de levenskwaliteit en veiligheid van onze gemeenschap vooropstelt.


Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input

Laten we onze krachten bundelen

tegen meer windmolens in onze LEEFOMGEVING.