Belgische normen versus Europese normen

Belgische normen versus Europese normen

Ons land heeft er voor gekozen om deel uit te maken van "het grote Europa". Dat betekend dat je als land ook zal moeten voldoen aan hetgeen voor geheel Europa wordt bepaald.

Dit is echter iets waarbij België zelf heeft bepaald dat ze alleen maar meedoen met hetgeen hun goed uitkomt en als iets te moeilijk wordt dan doen ze gewoon simpelweg niet mee. Zo heeft de Belgische overheid bepaald dat de afstand waarop een windmolen mag worden geplaatst ten opzichte van bewoonde objecten niet van toepassing is. Daarmee willen ze dus eigelijk zeggen dat het hun niet uitmaakt dat een windmolen in onze achtertuin wordt geplaatst. Buiten dat dit een zeer ondoordacht standpunt is, zegt het ook iets over hoe onze leiders blijkbaar denken over alle burgers. Deze stelling geeft ze ook nog de mogelijkheid om zaken te manipuleren. Als afstand namelijk niet belangrijk is, hoe kan je dan bepalen wat een geluidsnorm moet zijn. Wanneer de toegestane aantal decibels niet worden gehaald, dan plaats je je metertje toch wat verder weg van de geluidsbron. Ongetwijfeld krijg je uiteindelijk wel het gewenste resultaat. In het artikel "Ze staan echt te dichtbij" staat een mooie plaat die aangeeft waar we staan tegenover de andere landen binnen Europa.

Veiligheid

Aan windturbines zijn ook een aantal mogelijke veiligheidsrisico’s verbonden: de kans op blikseminslag, bladbreuk, mastbreuk en ijsvorming (die naar beneden kan vallen).

Mogelijke veiligheidsrisico’s van windturbines: blikseminslag, bladbreuk, mastbreuk en ijsvorming.

Bij de aanvraag van de milieuvergunning moeten projectontwikkelaars op voorhand een inschatting van die veiligheidsrisico’s maken. In sommige gevallen –bijvoorbeeld wanneer een turbine dicht bij een autosnelweg zou komen– moet bovendien een uitgebreide studie worden uitgevoerd door een erkende veiligheidsrapportagedeskundige. Worden bepaalde criteria overschreden, dan kan de vergunning niet verleend worden.

De veiligheidscriteria voor windturbines die in de Vlarem-wetgeving zijn opgenomen, zijn gebaseerd op de internationale veiligheidsnorm, de zogenaamde IEC 61400. Die stelt onder meer voorop dat windturbines voorzien zijn van een remsysteem, een online controlesysteem, een bliksembeveiligingssysteem en een ijsdetectiesysteem.

Contact

Ongeldige invoer
Laten we onze krachten bundelen

tegen meer windmolens in onze LEEFOMGEVING.