Natuurlijk voldoen de windmolens die ze willen plaatsen aan de huidige normen omtrent geluidsoverlast. De normen hiervoor in België zijn de hoogste van heel Europa.
In andere landen mogen windmolens veel minder geluid produceren, maar dat is niet het enige. Zelfs wanneer het geluid onder de overlast norm blijft qua volume, er is nog steeds het feit dat er zoiets bestaat als lage frequentie geluidsoverlast. Dit ontstaat omdat er langere tijd achter elkaar continue een storend geluid is.
Natuurlijk doen de bouwers van windmolens hun best om de windturbines alsmaar stiller te maken. Momenteel hebben ze goed gekeken naar de uil. Uilen maken nauwelijks geluid bij het vliegen door speciale veren op hun vleugels, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Door de wieken van windmolens dus te voorzien van kleinere "veren" wordt het geluid gereduceerd. Deze worden ‘serrated trailing edges’ genoemd. Volgens Nordex, een gerenomeerd (en beursgenoteerd) bedrijf, dat de stilste windturbines in hun klasse maakt, levert het wel een reductie op van 1,5 decibel (Bron: Publicatie van Nordex zelf). Dat betekend dat zo'n windmolen nog maar een maximale geluidsproductie heeft van 105dB(A) i.p.v. 106.4dB(A).
Om u een idee te geven: 105dB staat gelijk aan het geluid dat ergens tussen een discotheek en een laag overvliegend vliegtuig of een kettingzaag zit. Dit zou natuurlijk überhaupt veel te luid zijn om acceptabel te zijn, maar het is dan ook de geluidsproductie bij de turbine zelf. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt 45 decibel als veilig voor windturbines. Vlaanderen volgt nu al deze normen voor windturbines in woongebied: 44 decibel overdag en 39 decibel ’s nachts. Door de turbines ‘s nachts op een verlaagd vermogen te laten draaien, is er minder lawaai, maar ook een lagere stroomproductie. De normen rondom leefgebieden die in de buurt van een industriegebied wonen liggen iets hoger gesteld.
Hoe verder van de bron af, hoe stiller uiteraard het geluid. Ter illustratie: de 105 decibel die je aan de windmolen zelf meet, daalt op een afstand van 250 meter tot 45 decibel en op een afstand van 500 meter tot 39 decibel. Op 1000 meter blijft daar nog 32 decibel van over. Dit zijn echter theoretische cijfers die gebaseerd worden op simulaties en computerberekeningen. De echte waardes kunnen natuurlijk pas worden gemeten wanneer de windturbines daadwerkelijk operationeel zijn. Er zijn meerdere factoren die bepalen hoeveel geluid er overblijft. Windkracht en richting zijn logischerwijs niet altijd hetzelfde. Wanneer ik kijk naar mijn persoonlijke situatie als bewoner van een huis dat ongeveer 500 meter verwijderd staat van een windturbine, dan meet ik toch met regelmaat waardes die gemakkelijk de 60 decibel overschrijden. Het probleem daarbij is natuurlijk dat die windturbines er al staan en dat ze niet afgebroken zullen worden. Dat zou moeten betekenen dat ze nog vaker stilgezet zouden moeten worden wat weer afbreuk doet aan de opbrengst.
De minimale afstand van een windturbine tot een woning is dus voornamelijk gebaseerd op de geluidsnormen. Meer hierover vindt u ook nog in het artikel "Ze staan echt te dicht bij" op deze website.
Laag Frequent Geluid (LFG)
Het gaat natuurlijk ook niet enkel om het volume van het geluid. Het feit dat er continue geluid aanwezig is zorgt ook voor een verstoring. Om u een idee te geven hebben we hier een audiofragment geplaatst van het geluid dat omwonende van windturbines dag en nacht ervaren.
Maskerend effect
Natuurlijke geluiden zoals vogelgezang volledig verdwijnen, er is geen stilte meer. Daarnaast is het bovengenoemde woosh-woosh geluid dus mogelijk gedurende de gehele dag en nacht hoorbaar. Zelfs wanneer het onder de toegestane geluidsnorm zou vallen blijft de verstorende factor enorm aanwezig. Er is wetenschappelijk aangetoond dat dit kan leiden tot bijvoorbeeld slapeloosheid.
Gezondheidseffecten van windturbinegeluid
Soms is er de vrees dat het geluid van windmolens omwonenden ziek kan maken. Daar is veel onderzoek naar gedaan in binnen- en buitenland en de conclusie daarvan is dat het geluid van windmolens mensen niet ziek maakt. In een publicatie van het RIVM uit 2020 staat dat daar geen hard bewijs voor kan worden geleverd. Terwijl we in een ander rapport (Factsheet Laagfrequent geluid) van datzelfde Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uit Nederland juist weer lezen dat LFG (laag frequent geluid) kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen zoals (ernstige) hinder, slaapverstoring, hart- en vaatziekten, en een leesachterstand (bij kinderen). Het enige wat dit dus aantoont is dat de onderzoeksresultaten elkaar tegenspreken. Wanneer we keiharde feiten vinden, met onderbouwingen, dan zullen we die ook zeker publiceren op deze website (Zie standpunt: Gezondheid)